Veelgestelde vragen
maken ons beter

histoire-intro-arbre

Alter Eco: een merk als geen ander

Alter Eco is een voedingsmerk dat producten uit de biologische landbouw verkoopt, dat wil zeggen: ‘biologisch’ en afkomstig van fairtrade. We zetten ons al meer dan 18 jaar in voor het leveren van kwaliteitsproducten met respect voor mens en milieu. Zowel de biologische landbouw als de eerlijke handel zijn sinds het begin onlosmakelijk verbonden met het merk.

Voor ons is eerlijke handel veel meer dan een logo een verpakking. Het gaat ons echt om de betrokkenheid op lange termijn. Zodat we zelf net zo verantwoordelijk zijn voor vooruitgang. 

Alter Eco heeft zich dan ook altijd ingezet voor de ondersteuning van kleine producenten. Eerlijke handel staat centraal in ons project: het smeden van sterke banden, eerlijke en diepe relaties met coöperaties zit in onze genen. Waar het voor velen helaas slechts marketing is.

Hoe houden we dat vol? Door alleen samen te werken met kleine producenten die hun eigen land bezitten, omdat het voor ons essentieel is om deel te nemen aan hun emancipatie en autonome ontwikkeling.

Naast de internationale normen van eerlijke handel proberen we jou duidelijk en transparant te informeren over de voordelen van onze aanpak en over de impact van uw aankoop voor de ontwikkeling van de coöperaties.

De keuze voor een supermarkt is nooit ten koste gegaan van de ethische inhoud van onze producten, integendeel. We hebben deze positionering vanaf het begin aangenomen om de impact te maximaliseren. Om toegevoegde waarde te genereren, projecten op de voorgrond te brengen en een belangrijke afzetmarkt te bieden aan onze partner coöperaties, is het begrip ‘volume’ essentieel. We hebben daarom gekozen om te gaan, waar veel consumenten winkelen.

 

Het is voor ons altijd van fundamenteel belang geweest om een alternatief te bieden aan een zo groot mogelijk aantal consumenten, om de zichtbaarheid en toegankelijkheid van de verschillende producten op zoveel mogelijk plaatsen van consumptie mogelijk te maken en om uiteindelijk te werken aan de democratisering van biologische en eerlijke handelsproducten.

Een Alter Eco product is gegarandeerd biologisch, fairtrade, vegan, milieuvriendelijk en een kwaliteitsproduct. De labels Biologische Landbouw, Max Havelaar en koolstofcompensatie verzekeren je van deze garanties.


Alter Eco zet zich in om gevarieerde producten van uitzonderlijke kwaliteit aan te bieden en tegelijkertijd de biologische en familiale landbouw te verdedigen, door middel van ambitieuze en veeleisende eerlijke handel.

Jazeker! We kunnen je verzekeren dat je Alter Eco chocolade, ondanks dat het er misschien ietsje minder aantrekkelijk uitziet dan normaal, geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt.


Vetwitten is een natuurlijk fenomeen: het is het met het blote oog waarneembare resultaat van de achteruitgang van de structuur van de chocolade. Onder invloed van de warmte zal een deel van het vet in de chocolade smelten en opstijgen naar het oppervlak van de reep, waardoor een ‘film’ van witte kristallen ontstaat. Dit fenomeen is het resultaat van temperatuurschommelingen in de hele productieketen (van grondstoffen tot verbruik).


Wij zijn vastbesloten om onze consumenten nooit teleur te stellen en hebben daarom een aantal acties uitgevoerd in onze hele productie- en distributieketen om het risico op herhaling van dit defect te beperken. Als je dit probleem echter ondervindt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Ja, de data die op onze producten zijn geschreven zijn ‘MDD’, wat staat voor Minimum Durability Dates.
Een MDD geeft aan na welke datum de organoleptische en nutritionele kwaliteiten van de producten niet meer gegarandeerd zijn: ze kunnen minder smaak, minder vitaminen, een andere consistentie of een ander uiterlijk hebben, zonder dat ze een gevaar voor de gezondheid vormen.


Bij Alter Eco zetten we ons in voor de strijd tegen voedselverspilling: als je een Alter Eco product in de kast hebt staan met een verouderde MDD, kun je het nog steeds veilig* eten! En zelfs onze suikers vervallen nooit*!


*Naleving van de op de verpakking aanbevolen opslagcondities.

De overheersende cacao variëteit in onze chocolades is CCN51, een hybride variëteit van de genetische groep Trinitario. In lagere kwaliteiten telen de producenten ook het ras ICS 95, ook een hybride van Trinitario.

Alle Alter Eco chocolades zijn gemaakt van blonde rietsuiker. Dit is de suiker die het meest geschikt is om de organoleptische eigenschappen van de Peruaanse oorsprong (fruitig en zuur) naar boven te halen. Met hele rietsuiker zou de smaak van chocolade minder uitgesproken zijn.

 

Dit betekent dat we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de ACOPAGRO-coöperatie onze enige bron van grondstoffen is. Toch kunnen we in geval van overmacht (klimatologisch incident bijvoorbeeld) bij wijze van uitzondering een andere Bio Equitable-leverancier van dezelfde herkomst inschakelen. ACOPAGRO is al meer dan 10 jaar lang in staat is om te voldoen aan onze behoeften en de vraag van onze consumenten, het is onze enige leveringsbron.

 

Muscovadosuiker: waarom uit de Filippijnen
Verschillende redenen verklaren de keuze voor sourcing in de Filippijnen:

 

De naam "muscovado" is specifiek voor de Filippijnen, het is een complete rietsuiker (niet geraffineerd) gemaakt van 100% suikerriet.

 

Het organoleptische profiel van Muscovado is zeer interessant vanwege de honing- en karamelnoten en wordt zeer gewaardeerd.

 

In de Filippijnen hebben we een coöperatie die biologische, maar vooral fairtrade suiker produceert (Fair For Life gecertificeerd door Ecocert).

 

De fairtrade certificering en het feit dat onze coöperatie (Alter Trade) een organisatie van kleine producenten is zijn twee punten die van primair belang zijn voor Alter Eco.